SSD's

SSD's

SSD is een type opslagmedium. Waar je bij een traditionele Harde schijf (hdd) een beweegbare arm hebt die beweegt over een draaiende magnetisch schijf om data te lezen en schrijven, is dit bij een SSD niet het geval. Er zijn namelijk helemaal geen bewegende onderdelen in een SSD. De meeste Solid State Drives gebruiken daarentegen een NAND flash geheugen, welke relatief stabiel is en jaren mee zal gaan.

Er zijn verschillend redenen waarom je een SSD zou willen hebben in plaats van een tradtionele harde schijf. Laptops kunnen bijvoorbeeld een stootje krijgen wanneer je er veel mee reist. Een opslagmedium hebben die niet door vallen en stoten snel kapot zal gaan is dan een groot voordeel. Traditionele harde schijven kunnen namelijk kapot gaan als deze aan het draaien zijn en vervolgens vallen. Solid State Drives (SSD) hebben een vele kleinere kans om beschadigd te raken bij vallen of stoten.

Mobiliteit is een belangrijk onderdeel van laptops; SSD's zijn kleiner en lichter dan HDD's. Dit bespaart ruimte voor andere hardware in de laptop en zorgt daarnaast voor een lager gewicht en dikte. SSD's hebben ook minder stroom nodig, dus je accu zal met een SSD langer meegaan dan met een HDD. De meeste mensen die Windows al jaren gebruiken zullen weten hoe lang het opstarten van je computer kan duren met een HDD. Verschillen in laadtijden van programma's op je PC zullen minimaal zijn - je zal bijvoorbeeld niet merken of Word of Excel iets sneller opstart - maar een SSD gebruiken om Windows op te starten kan wel een groot verschil in opstarttijd betekenen. Daarnaast hebben SSD's een vele lagere storingsfactor dan traditionele HDD's. Als je dus belangrijke data wilt opslaan, is het nooit een slecht idee om het op een SSD te doen.

Klik hier voor een compleet overzicht!