RAM geheugen

RAM geheugen

Random Acces Memory, of simpelweg RAM, is de fysieke hardware in een computer die data tijdelijk opslaat. Het dient als het ware als de computer zijn geheugen om mee te werken. Vandaar dat het ook werkgeheugen wordt genoemd.

Werkgeheugen zorgt er voor dat een computer met meer informatie tegelijkertijd kan werken, wat een positief effect heeft op de prestaties van je PC. Enkele populaire fabrikanten van RAM, of werkgeheugen, zijn Kingston, Crucial en G-Skill.

Simpel gezegd, is het doel van RAM om snelle lees- en schrijftoegang tot een opslagapparaat te bieden. Je computer gebruikt RAM om data te laden, omdat het veel sneller is dan dezelfde data direct van je harde schijf te laten. Denk aan werkgeheugen als een bureau. Een bureau wordt gebruikt om snelle toegang te hebben tot belangrijke documenten, schrijfmaterialen en andere dingen die je snel nodig hebt. Zonder een bureau, zou je alles bewaren in lades en andere kastjes. Dit zou betekenen dat alle dagelijkse taken veel langer zouden duren, omdat je steeds naar die kastjes of lades moet grijpen en vervolgens weer terugleggen. Hetzelfde geldt dus voor RAM, alle data die je actief gebruikt op je computer, smartphone of tablet wordt eerst tijdelijk opgeslagen in je werkgeheugen. Dit type gehuegen, levert vele sneller lees en schrijfsnelheden dan je harde schijf of zelfs je SSD.


Klik hier voor een compleet overzicht!