Harde Schijven

Harde Schijven

De harde schijf (HDD) is het onderdeel van de computer waar alle data en informatie op wordt opgeslagen voor de lange termijn. Niet alleen de dingen die je opslaat, maar alle codes die nodig zijn om je besturingssysteem te kunnen laten draaien, of om te kunnen internetten staan op je harde schijf. Wanneer mensen het over computer opslag hebben, hebben ze het over de harde schijf (of SSD).

Elke harde schijf heeft een bepaalde ruimte, de capacteit. Deze wordt uitgedrukt in GB's of TB's (1TB is 1000GB). Een deel van deze ruimte wordt automatisch in beslag genomen door je besturingssysteem (Windows of Mac bijvoorbeeld). De rest kan je gebruiken voor de data die je download en opslaat of programma's die je installeert. 

Harde schijf capaciteit is niet zo belangrijk als het eerst was. Dit komt doordat nu veel soorten software direct vanaf bijvoorbeeld een website kan worden gedraaid en veel data tegenwoordig in een cloud service wordt opgeslagen. Hiervoor is geen ruimte op je harde schijf nodig. Dit heeft geleid tot computers zoals de Chromebook, met weinig opslag maar met een focus op stremaing en cloud services.

Klik hier voor een compleet overzicht van harde schijven!